Filmrecense Split: fascinerende psychologische thriller

Universal verrast met de fascinerende psychologische thriller Split, waarin we de getraumatiseerde Kevin volgen. Een uitdagende rol die de Schotse acteur James McAvoy (Atonement, X-Men) voor zijn rekening nam. Kevin heeft een dissociatie stoornis, een gespleten persoonlijkheid. Hij heeft als volwassenman inmiddels ruim twintig identiteiten opgebouwd. Samen met zijn vaste therapeute; de psychiater Dr. Fletcher (Betty Burckley) gaat Kevin de innerlijke strijd aan met zijn verworven identiteiten. Dit blijkt in de praktijk niet mee te vallen, hij verliest steeds vaker de strijd met de andere identiteiten. Zijn identiteiten gaan hun eigen gang en één ervan ontvoerd drie tienermeisjes. Waaronder de slimme Casey (Anya Taylor-Joy, The Witch). Hij sluit de drie jonge vrouwen op in een ondergrondse ruimte.

De originele thriller heeft een wat trage spanningsopbouw, maar prima passend bij het genre. Terwijl de meisjes herhaaldelijk proberen te ontsnappen, maak je als kijker samen met hen kennis met de verschillende identiteiten van Kevin. Je krijgt ze helaas niet alle 24 te zien, maar de identiteiten die neergezet worden zijn wel stuk voor stuk indrukwekkend goed neergezet door de eerdergenoemde James McAvoy. Alleen al door zijn houding, mimiek en manier van praten aan te passen creëert hij telkens een volkomen nieuwe persoonlijkheid. Vooral de identiteit van de jongen Hedwig werd verrassend sterk neergezet en geeft de film een komisch randje. Vooral de scène waarin hij Casey zijn muziek smaak wil laten horen is erg vermakelijk.

filmrecensie split

Noemenswaardig is ook het acteerwerk van Anay Taylor-Joy. Die als jonge actrice in deze ontvoerings-thriller een opvallend grote rol heeft gekregen. Door middel van flashbacks wordt het je in de loop van de film langzaam duidelijk dat ze aardig wat littekens heeft opgelopen in haar leven, zowel lichamelijk als geestelijk heeft ze flinke klappen opgelopen. In eerste instantie lijkt dit niet noemenswaardig voor de verhaallijn, maar niets blijkt minder waar. Met veel lef gaat ze de confrontatie met ‘The Beast’ (de 24e identiteit van Kevin) aan, als dat maar goed afloopt!

split filmrecensie
Wat Split vooral een unieke film maakt zijn de psychologische aspecten in de film, deze geven het grotendeels geloofwaardige verhaal diepgang. Dit in combinatie met de zorgvuldig gekozen muziek en het vakkundige acteerwerk maken deze film meer dan het bekijken waard. Wanneer je goed oplet zie je ook de regisseur; M. Night Shyamalan (The 6th Sence, The Village) zelf ook nog even in en korte rol voorbijkomen. Hij heeft met Split weer een goede film op zijn naam weten te zetten. Een die ver boven het gemiddelde uitsteekt. Geen clichés in deze film, maar wel een eigenaardige fictieve wending, wat je bij deze regisseur kunt verwachten.

Universal verrast met de fascinerende psychologische thriller Split, waarin we de getraumatiseerde Kevin volgen. Een uitdagende rol die de Schotse acteur James McAvoy (Atonement, X-Men) voor zijn rekening nam. Kevin heeft een dissociatie stoornis, een gespleten persoonlijkheid. Hij heeft als volwassenman inmiddels ruim twintig identiteiten opgebouwd. Samen met zijn vaste therapeute; de psychiater Dr. Fletcher (Betty Burckley) gaat Kevin de innerlijke strijd aan met zijn verworven identiteiten. Dit blijkt in de praktijk niet mee te vallen, hij verliest steeds vaker de strijd met de andere identiteiten. Zijn identiteiten gaan hun eigen gang en één ervan ontvoerd drie tienermeisjes. Waaronder de…

Review Overview

7,4

Beoordeling: Wat Split vooral een unieke film maakt zijn de psychologische aspecten in de film, deze geven het grotendeels geloofwaardige verhaal diepgang.

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*